Tuesday, March 27, 2007

Rambut ,Mangkuk Dan Madu


RAMBUT,MANGKUK DAN MADU...


Assalamualaikum w.b.t.

Kisah dan Tauladan.. Mangkuk yang cantik, Madu dan sehelai Rambut Pada suatu hari Rasulullah SAW, dengan sahabat-sahabat baginda iaitu :
Saidina Abu Bakar r.a., Umar r.a., Uthman r.a., dan 'Ali r.a., bertamu ke rumah Ali r.a. Di rumah Ali r.a. istrinya sayidatina Fathimah r.ha. puteri Rasulullah
SAW menghidangkan untuk mereka madu yang diletakkan di dalam sebuah mangkuk yang cantik, dan ketika semangkuk madu itu idangkan, sehelairambut terikut di dalam manguk itu. Baginda Rasulullah SAW kemudian meminta kesemua sahabatnya untuk membuat suatu perbandingan terhadap ketiga benda tersebut iaitu Mangkukyang cantik, madu, dan sehelai rambut.

Abu Bakar r.a. berkata:
"iman itu lebih cantik dari mangkuk yang antik ini,orang yang beriman itu lebih manis dari madu, dan mempertahankan iman itu lebih
susah dari meniti sehelai rambut".

Umar r.a. berkata, :
"kerajaan itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini,
seorangraja itu lebih manis dari madu, dan memerintah dengan adil itu lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

Uthman r.a. berkata:
"ilmu itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, orang yang menuntut ilmu itu lbih manis dari madu, dan ber'amal dengan ilmuyangdimiliki itu lebih sulit dari meniti sehelai rambut". Ali r.a. berkata, "tamu itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini,menjamu tamu itu lebih manis dari madu, dan membuat tamu senang sampai kembali
pulang ke rumanya adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

Fatimah r.ha.berkata:
"seorang wanita itu lebih cantik dari sebuah mangkuk yang cantik, wanita yang ber-purdah itu lebih manis dari madu, dan
mendapatkan seorang wanita yang tak pernah dilihat orang lain kecuali muhrimnya lebih sulit
dari meniti sehelai rambut".

Rasulullah SAW berkata:
"seorang yang mendapat taufiq untuk beramal adalah lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, beramal dengan amal yang baik itu lebih manis dari madu, dan berbuat amal dengan ikhlas adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

Malaikat Jibril AS berkata:
"menegakkan pilar-pilar agama itu lebih cantik dari sebuah mangkuk yang cantik, menyerahkan diri, harta,dan waktu untuk usaha agama lebih manis dari madu, dan mempertahankan usaha agama sampai akhir hayat lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

Allah SWT berfirman, " Syurga-Ku itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik
itu, nikmat syurga-Ku itu lebih manis dari madu, dan jalan menuju syurga-Ku
adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut". moga-moga ada imbalan dan pengajarannya...Insya-Allah"Memikirkan kebahagiaan bererti memikirkan apa yang terjadi sebelumnya dan apa yang akan terjadi nanti dan sampai batas tertentu, berfikir terlalu jauh itu,boleh mengusik kebahagiaan itu sendiri."

2 comments:

muhammad hanif jamaluddin said...

setiap amalan yg diakhiri dengan kebahagiaan @ kesenangan adalah menjadi kesukaran pada awalnya..maka bersungguh la kita dalam mencari kebahagiaan kelak k..bersusah2 dahulu bersenang2 kemudian..

NurHanisahBtHjMansor said...

InsyaAllah,setiap kepahitan pasti ada kemanisan.untuk memiliki syurga tempat tinggal penuh kenikmatan,perlulh menelan kepahitan u mndptkn kemanisannya syurga.